Joukkoistaminen osana Sää-sovellusta

Ilmatieteen laitoksen Sää-sovelluksella voit ilmoittaa omia säähavaintojasi Omat havainnot -osiossa. Käyttö ei vaadi rekisteröitymistä. Syksyllä 2019 julkaistuun sovelluksen tuotantoversioon 2.3.0 on lisätty käyttäjille mahdollisuus kirjautua puhelinnumerolla sovelluksen asetuksissa. Kirjautuneet käyttäjät voivat lähettää havaintoihin liitetyt valokuvat Ilmatieteen laitokselle. Anynonyymien käyttäjien havainnot välitetään Ilmatieteen laitokselle, mutta ei niihin liitettyjä valokuvia. Sovellus on tarjolla Android- ja iOS -laitteille.

Keräämme havaintoja seuraavista sääilmiöistä ja niiden aiheuttamista vahingoista:

 • Sataako vai ei? – sataako kohdallasi juuri nyt? (talvella veden lisäksi myös räntä, lumi ja jäätävä sade)

 • Ukkoshavainto – näitkö salaman tai kuulitko jyrinää?

 • Tulvat – onko rankkasade katkonut tien tai onko kellari täynnä vettä?

 • Tuulivahingot – kaatoiko rajuilma puita?

 • Rakeet – kuinka suuria rakeita havaitsit?

 • Trombit – oliko pyörre maan vai veden yllä?

 • Sumu – haittaako sumu esimerkiksi veneilyä?

 • Veden pintalämpötila – missä on mukavimmat uintikelit?

 • Jalankulkuliukkaus – onko jalkakäytävillä liukasta?

 • Sään aiheuttama tieliikennehäiriö – vaikeuttavatko sääolosuhteet ajamista?

 • Jään paksuus – mikä on jään paksuus vesialueella?

 • Lumensyvyys – mikä on lumensyvyys kohdallasi?

 • Tykkylumi – onko puissa tai sähkölinjoilla merkittäviä lumikertymiä?

 • Pilvisyys – onko taivas pilvinen, puolipilvinen vai selkeä?

Kunkin sääilmiön osalta käyttäjältä tiedustellaan ilmiökohtaisia lisätietoja vapaasti täytettävään tekstikenttään. Havaintoon voi liittää myös valokuvan ja jakaa sen halutessaan esimerkiksi sosiaaliseen mediaan. Omiin jaettuihin kuviin kannattaa merkitä aihetunniste #omathavainnot. Valokuvia ei lähetetä automaattisesti Ilmatieteen laitokselle, vaan ne tallentuvat vain käyttäjän laitteelle sovelluksen tietoihin. Uutta alkaen sovellusversiosta 2.3.0 alkaen: puhelinnumerolla kirjautuneet käyttäjät voivat halutessaan lähettää valokuvat Ilmatieteen laitokselle ja ne myös näkyvät kaikille sovelluksessa. Kirjautumistoiminto löytyy Asetukset-valikosta. Ilmatieteen laitokselle lähetettyjä valokuvia saatetaan hyödyntää verkkopalveluissa. Jokaisesta havainnosta tallennetaan lisäksi käyttäjän ilmoittama aika ja paikka sekä sijainti. Sää-sovelluksella ilmoitettuja havaintoja voivat kaikki käyttäjät katsella sovelluksen karttanäkymässä enimmillään viimeisen viikon ajalta.

Pilottiprojekti on päättynyt - toiminta jatkuu osana Sää-sovellusta

Hankkeen projekti päättyi 31.10.2018. Pilotin aikana yli 15000 käyttäjää lähetti n. 50000 havaintoa 10.7.2017-31.10.2018. Kokeilulla haluttiin kerätä kokemuksia ja palautteita siitä, onko kansalaishavaintojen kerääminen suosittua ja onko Sää-sovellukseen tehty toteutus teknisesti toimiva. Palaute on ollut positiivista ja toimintoa on päätetty jatkaa. Niinpä Omat havainnot -osio jatkaa toistaiseksi ennallaan osana Sää-sovellusta.

Uusia toimintoja suunnitellaan pilottiprojektin kokeilujen ja saatujen palautteiden perusteella. Kesästä 2019 lähtien valokuvat voi halutessaan lähettää Ilmatieteen laitokselle ja muiden käyttäjien nähtäville. Valokuvien lähettäminen edellyttää Sää-sovelluksessa kirjautumista puhelinnumeron avulla. Havaintoja lähetetään edelleen anonyymisti, eikä puhelinnumeroa näytetä muille käyttäjille. Laitekohtaisen tunnisteen käyttö jatkuu ennallaan. Uudet toiminnot testataan aina ensin Beta-versiolla ennen kuin ne siirretään sovelluksen tuotantoversioon. Android-laitteilla Beta-käyttäjäksi pääsee liittymään Google Playn kautta. iOS-käyttäjien täytyy asentaa TestFlight, jotta he saavat ladattua sovelluksesta Beta-versioita.

Osallistuminen ei vaadi rekisteröitymistä

Omien havaintojen ilmoittaminen ei vaadi käyttäjältä rekisteröitymistä. Havainnot kerätään anonyymisti, satunnaisesti luodun laitekohtaisen tunnisteen avulla.

Huomaa, että lähettäessäsi havaintoja Ilmatieteen laitoksen Sää -sovelluksella, luovut niistä koskevista kaikista oikeuksista CC0 Yleismaailmallinen 1.0 (CC0 1.0) Public Domain -lausuman mukaisesti. Tutustu tarkemmin CCO 1.0 -lisenssiin. Katso myös Omat havainnot -toimintoa koskeva tietosuojaseloste.

Usein kysyttyä Omista havainnoista

Millä laitteilla Omat havainnot toimii ja mistä sen voi ladata?

Omat havainnot -osio on osa Ilmatieteen laitoksen Sää -sovellusta. Se toimii Android-laitteilla, joissa on Androidin versio 5.0 tai uudempi. Applen laitteiden osalta minimivaatimus iOS 9.

Lataa Sää-sovelluksen Android-versio Google Play -palvelusta

Lataa Sää-sovelluksen iOS-versio AppStoresta

Miten löydän Omat havainnot Sää-sovelluksesta?

Omat havainnot -osioon pääsee kahdella tavalla. Joko klikkaamalla Sää-sovelluksen etusivun oikeassa ylälaidassa olevaa kiikari-ikonia tai sovelluksen päävalikon kautta etusivun vasemmasta ylälaidasta.

Miksi juuri nämä sääilmiöt on valittu sovellukseen? Voinko ilmoittaa muistakin havainnoista?

Sääilmiöt/-suureet on valittu Ilmatieteen laitoksen sääpäivystyksen ja tutkimuksen tarpeiden mukaan. Kansalaisten tekemät havainnot toimivat muun muassa tukena lähihetkivaroitusten laatimisessa sekä vaikutusennusteita kehitettäessä. Näistä poikkeuksen tekee sadehavainto. Se valittiin raportoitavien havaintojen joukkoon, jotta nähtäisiin kansalaishavaintojen potentiaali, mikäli pilotin aikana sää jäisi vaikutusten osalta hiljaiseksi. Näin saamme myös enemmän kokemuksia sovelluksen toimivuudesta sääilmiöiden raportoimisesta. Sadehavaintoja ei jätetä hyödyntämättä, vaan niitä voidaan käyttää säätutkien kalibroinnissa tuulivirheen osalta.

Sääilmiöitä tullaan mahdollisesti lisäämään palveluun myöhemmin.

Jos haluat ilmoittaa muita kuin sääilmiöitä, lue lisätietoa Suomessa toimivista kansalaishavainnot-toteutuksista osoitteessa www.kansalaishavainnot.fi

​Mitä tietoja käyttäjältä kerätään havainnon yhteydessä? Mitä tietoja näytetään muille käyttäjille?

Havainnonteon yhteydessä kerätään Omat havainnot -toiminnon tietosuojaselosteessa (uusittu kesäkuussa 2019) mainitut tiedot eli laitetunniste (satunnaisesti generoitu), paikka- ja aikatieto sekä sääilmiön monivalintakysymyksen vastaus ja vapaaehtoinen tekstikenttä, johon voi kirjoittaa tarkemman kuvauksen havainnosta. Keräämme myös valokuvia, jotka voi lähettää Ilmatieteen laitokselle ja muiden käyttäjien nähtäville, jos sovelluksen asetuksissa kirjautuu puhelinnumerolla. Ilman kirjautumista voi valokuvia tallentaa havaintojen yhteyteen, mutta kuvat jäävät tällöin käyttäjän laitteelle.

Muut käyttäjät näkevät havainnosta sääilmiön ja siihen liittyvän monivalintakysymyksen vastauksen, paikka- ja aikatiedon sekä lisätietokentän tekstin. Myös mahdolliset havaintoon liitetyt valokuvat näytetään muille, jos havainnon tehnyt on kirjautunut puhelinnumerolla sovelluksen asetuksissa. Muille käyttäjille näytetään enintään viimeisen viikon aikana tehdyt havainnot.

Voinko lähettää havainnon yhteydessä valokuvan vai videopätkän?

Valokuvien liittämistoiminto tuli mukaan kesällä 2018. Valokuvia voi liittää omaan havaintoonsa joko ottamalla kuvan laitteella tai lisäämällä sen laitteen kuvagalleriasta. Kuvia ei lähetetä Ilmatieteen laitokselle, mutta ne voi jakaa sovelluksella esimerkiksi sosiaaliseen mediaan. Seuraamme jaettuja kuvia eri sosiaalisessa mediassa #omathavainnot -hashtagia käyttäen.

Kesästä 2019 alkaen kirjautuneena voi lähettää valokuvan Ilmatieteen laitokselle ja muiden käyttäjien nähtäville. Kirjautuminen tapahtuu puhelinnumerolla Asetukset-valikon kautta. Kirjautumatta voi katsella muiden valokuvia. Toiminto on ollut käytössä sovellusversiosta 2.3.0 lähtien. Valokuvia voi edelleen olla lähettämättä Ilmatieteen laitokselle, jolloin valokuvat jäävät laitteen/havainnon tietoihin, eivätkä päädy muiden nähtäville.

Videoiden liittämismahdollisuutta ei Omat havainnot -toiminnossa ole.

Voinko ilmoittaa useamman havainnon samalla kertaa? Esim. sade- ja ukkoshavainto.

Jokainen sääilmiö täytyy ilmoittaa erikseen. Yksittäisen havainnon sujuva raportointi on suunniteltu tarkkaan, jotta se olisi mahdollisimman helppoa ja nopeaa. Lisätietokenttään voi havainnon yhteydessä kirjoittaa vapaasti havaintoa täydentäviä tietoja.

Mitä näillä havainnoilla tehdään?

Kansalaisten tekemiä havaintoja seurataan Ilmatieteen laitoksen sääpäivystyksessä ja ne toimivat tukena lähihetkivaroitusten laatimisessa ja vaikutusennusteita kehitettäessä.

Omat havainnot -toiminnon käyttäjät puolestaan näkevät sovelluksesta myös muiden tekemiä havaintoja eri sääilmiöistä ja niiden vaikutuksista. Tietojen avulla voi tarvittaessa itse varautua vaihtelevaan säähän. Havaintoja voidaan julkaista Ilmatieteen laitoksen sisäiseen tai yleiseen käyttöön sekä niitä voidaan yhdistellä muiden datojen kanssa.

Ilmatieteen laitokselle voi ilmoittaa myös verkkosivujen kautta lumivyöry-, trombi- ja raehavainnoista. Näiden havaintojen ilmoituslomakkeet löytyvät palauteosiosta.

Havaintojen lähettäminen ei vaadi rekisteröitymistä, mutta silti pitää hyväksyä CC0 1.0 lisenssin ehdot. Miksi?

Havaintotietojen osalta mm. paikkatietoa, tekstit ja mahdollisesti jatkossa lisättävät valokuvat ovat sellaisia, joista syntyy tekijänoikeuksia, jotka turvaavat näiden teosten tekijöille omistusoikeuden työnsä tuloksiin. Niinpä tällaisia tietoja ei voi vain kopioida, käyttää ja kerätä ilman, että siitä on sovittu havainnontekijöiden kanssa.

Jokaisen yksittäisen havainnontekijän kanssa henkilökohtaisen aineiston oikeuksista sopiminen olisi kallista. Creative Commons Zero, eli "CC0 1.0 Yleismaailmallinen" on ilmoitus tahdosta olla käyttämättä ja vetoamatta tekijänoikeuksiin ja muihin vastaaviin oikeuksiin luovutetun aineiston eli havainnossa tallennettavien tietojan osalta.

Asiasta voi lukea tarkemmin sekä Creative Commons -verkoston sivuilta että ENVIBASE-hankkeen Tietosuoja ja muut usein kysytyt kysymykset -sivulta.

Mikä on sovelluksen käyttämä laitetunnus? Miten se luodaan?

Laitetunnus generoidaan täysin satunnaisesti, kun laitteella syötetään ensimmäinen havainto. Laitetunnuksen näkee ensimmäisen havainnon tallentamisen jälkeen sovelluksen valikosta kohdasta "Tietoja sovelluksesta". Tämän näkymän alalaidasta löytyy tunnisteen lisäksi mobiilisovelluksen versio. Käyttäjän henkilöllisyyttä tai yksittäistä päätelaitetta ei tiedoista saa selville, ellei käyttäjä ole niitä kirjoittanut havainnon tietoihin.

Voiko havaintoja poistaa?

Jokainen tallennettu havainto täytyy poistaa erikseen. Tämä onnistuu, kun avaa Omat havainnot -toiminnon etusivulta yksittäisen havainnon tiedot ja klikkaa oikeasta yläkulmasta "Poista" -painiketta.

Sovellus ilmoittaa, että Omat havainnot -toiminto on pois käytöstä. Mistä tämä johtuu?

Omat havainnot -toiminnon osalta on havaittu teknisiä ongelmia ja se on jouduttu kytkemään pois käytöstä. Korjauksen jälkeen toiminto palautetaan takaisin käyttöön. Mobiilisovellus toimii muilta osin, vaikka tämä osio on pois käytöstä.