Naistenviikko

Suomalaisen almanakan mukaan juhlitaan Riikkaa, Saaraa, Markettaa, Johannaa, Leenaa, Oilia ja Kristiinaa nimimuunnoksineen 18.-24. heinäkuuta. Aikanaan nämä peräkkäiset naisten nimipäivät kirvoittivat monenlaisia sanontoja itkevistä naisista eli viitattiin runsaisiin sateisiin. Osa näistä käsityksistä on yhä yleisessä tiedossa.

Vanhan kansan perusajatus on kohdallaan, koska keski- ja loppukesällä eletään vuoden runsassateisimpia aikoja, joka näkyy pitkän ajan tilastoissa. Mutta kuten kaikkien ajankohtien säissä - "vuodet eivät ole veljeksiä" eli vaihtelut eri vuosien välillä ovat myös naistenviikon sateissa suuret.

Täysin poutaisia naistenviikkoja on keskimäärin kerran 10 vuodessa, mutta hieman poutaviikkoja useammin on viikkoja, jolloin sataa kuutena tai jopa kaikkina seitsemänä päivänä. Tyypillisintä on, että naistenviikolla sataa kolmena tai neljänä päivänä. Esitämme muutamalta paikkakunnalta asian tueksi sade- ja poutatilastoja vuodesta 1961 lähtien ja niin viikko- kuin päiväsademäärien ennätykset.

Taulukon sarakkeessa "Pienin viikkosade" merkinnän "-" tarkoittaa että ko. havaintoasemalla ei ole mitattu lainkaan sadetta. Sen sijaan 0 mm tarkoittaa, että ko. päivänä tai viikkona on mitattu sadetta vähemmän kuin 0,1 mm eli havaittu kosteus on ollut hyvin pientä, usein vain kastetta. Poutaviikoksi on katsottu viikko, jolloin koko viikon sadesumma on jäänyt alle yhden millimetrin. Sadeviikkosarakkeessa on niiden viikkojen lukumäärä, jolloin sadetta on esiintynyt kuutena tai kaikkina seitsemänä päivänä.

Naistenviikolla itkettiin reilusti vuonna 2005

Vuonna 2005 oli sangen sateista naistenviikolla, 18.- 24.7. Kautta maan satoi lähes päivittäin. Runsaimmat viikon sademäärät pääsivät joillakin paikkakunnilla oman tilastonsa kärkeen. Näin tapahtui mm. Turussa, Jyväskylässä, Oulussa ja Sodankylässä, joissa vettä kertyi sademittareihin 50 mm:stä lähes 90 millimetriin. Erityisesti vuosina 1970 ja 1984 naistenviikolla satoi koko viikon kautta maan. Vuonna 2010 naistenviikolla satoi erityisesti Lapissa, ja Sodankylässä ohitettiinkin sademäärässä vuosi 2005.Sateisia naistenviikon säitä on ollut vuodesta 1961 alkaen hieman enemmän kuin täysiä poutaviikkoja. Muut viikot ovat sujuneet sade- ja poutapäivien vaihdellessa.