Yksinkertaistettu jääkartta ja vertailukartta

Normaalitilanne Edellinen jääkartta Edellisen vuoden jääkartta Murtajat

Edellisen vuoden jääkartta

JÄÄTIEDOTUS 27.01.2021

Perämeren jäät ajalehtivat etelään.

Perämeren pohjoisosassa on 20-40 cm paksua kiintojäätä Kemi kolmeen ja Kattilankallaan. Siitä Bothnia-poijulle on uutta jäätä, 5-10 cm paksua tasaista jäätä ja joitakin paksumpia lauttoja. Siitä 15 mpk lounaaseen on 15-25 cm paksua osin ahtautunutta hyvin tiheää ajojäätä. Jääkentässä on halkeamia. Kattilankallasta 30 mpk lounaaseen on 15-25 cm paksua hyvin tiheää ajojäätä ja uutta jäätä. Raahen edustalla on 10-25 cm paksua kiintojäätä Jaakkoon. Ulompana ohutta tiheää ajojäätä Nahkiaiseen.

Perämeren eteläosassa on sisäsaaristossa 10-25 cm paksua jäätä. Ulompana on ajelehtivaa ohutta jäätä.

Merenkurkussa on ohutta tasaista jäätä Vaasasta Storhästeniin. Edelleen noin Norrskäriin on tiheää ajojäätä.

Selkämerellä on saaristossa ohutta tasaista jäätä.

Saaristomerellä ja läntisellä Suomenlahdella on sisäsaaristossa uutta jäätä ja paikoin ohutta tasaista jäätä.

Itäisellä Suomenlahdella on 5-20 cm paksua kiintojäätä ja tasaista jäätä Täktarniin, Viikariin ja Merikariin. Jään reunassa on 5-15 cm paksua ahtautunutta tiheää ajojäätä. Ulompana on avointa. Viipurinlahdella on 10-20 cm paksua kiintojäätä. Ulompana on 5-15 cm paksua hyvin tiheää ajojäätä noin 4 mpk Nervan pohjoispuolelle. Ulompana on avointa.

Saimaalla ja Saimaan kanavassa on enimmäkseen 15-40 cm paksua jäätä. Jääkenttä on paikoin ahtautunut. Saimaan eteläosassa paikoin ohuempaa jäätä.

Jäänmurtajat: Kontio, Polaris ja Otso avustavat Perämerellä. Voima avustaa itäisellä Suomenlahdella. Calypso ja Protector avustavat pohjoisella ja keskisellä Saimaalla. Meteor avustaa eteläisellä Saimaalla ja Saimaan kanavassa.

Avustusrajoitukset: Vähimmäisjääluokka ja -kantavuus, joka alukselta vaaditaan:
Tornio, Kemi ja Oulu, IA yli 2000 tonnia.
Raahe, IB yli 2000 tonnia.
Kalajoki, Kokkola, Pietarsaari ja Vaasa, I yli 2000 tonnia.
Kaskinen, Kristiinankaupunki, Pori, Rauma, Uusikaupunki, Naantali, Turku, Taalintehdas, Förby, Koverhar, Lappohja, Inkoo, Kantvik, Helsinki, Sköldvik ja Loviisa, II yli 2000 tonnia.
Kotka ja Hamina, I yli 2000 tonnia.
Saimaa ja Saimaan kanava, IB yli 2000 tonnia.

Aluksen, joka on matkalla Pohjanlahden satamaan, jossa on voimassa avustusrajoitus, on ylittäessään leveysasteen 60°00' N tehtävä talviliikenneohjeen mukainen ilmoitus ICE INFO:lle VHF-kanavalla 78 tai puhelimitse +46 10 492 7600.

Aluksen, joka on matkalla suomalaiseen tai ruotsalaiseen Merenkurkun tai Perämeren satamaan, on 20 mpk ennen Nordvalenin majakkaa tehtävä ilmoitus Bothnia VTS:lle VHF-kanavalla 67.

Reittijakojärjestelmä Merenkurkussa on tilapäisesti poissa käytöstä jääolojen takia.

Tietoa kartoista

Koko Itämeren kattava jääkartta (pdf) julkaistaan syksyisin kahdesti viikossa (maanantaisin ja torstaisin) ja jäiden määrän lisäännyttyä päivittäin aina jäidenlähtöön saakka. Siinä esitetään sen hetken jäätilanne, murtajien sijainnit ja Itämeren alueen avustusrajoitukset.
 
Yksinkertaistettu kartta päivittyy viikoittain viimeistään tiistaiaamuna. Siinä ilmoitetaan jäällinen alue, tasaisen jään mitattuja paksuuksia ja meriveden pintalämpötila portaittain muuttuvalla asteikolla.
 
Vaihdettavilla kartoilla kerrotaan kyseisen ajankohdan keskimääräinen (1965-1986) tilanne (= normaali), viikon takainen tilanne, vuoden takainen tilanne ja tämänhetkiset murtajien sijainnit.

 

Lisätietoa