Ilmakehän kaukokartoitus
Ilmakehän kaukokartoitus-ryhmä osallistuu useisiin eri satelliitti-instrumenttihankkeisiin, joissa tutkitaan ilmakehän koostumusta ja dynamiikkaa. Ryhmä kehittää ja käyttää tutkimuksessaan satelliittimittausten ohella myös numeerisia malleja antamaan tietoa ilmakehästä, erityisesti polaarialueilla.


Ryhmän päätutkimuskohteina ovat:
satelliittimittaukset ilmanlaatu- ja ilmastotutkimuksen tukena
maanpinnan UV -säteily
keski-ilmakehän rooli muuttuvassa ilmastossa
energeettisten hiukkasten vaikutukset keski-ilmakehässä (CHAMOS -tiimi)
keski-ilmakehän äkilliset lämpenemiset ja niiden vaikutukset keski- ja yläilmakehässä
keski-ilmakehän otsoni, gravitaatioaallot ja turbulenssi keski-ilmakehässä
uusien matemaattisten ja tilastollisten menetelmien kehittäminen satelliittihavaintoihin liittyvien inversio-ongelmien ratkaisemiseen
numeeriset mallit ja niiden kehittäminen
Tutkimus toteutetaan pääsääntöisesti hyödyntämällä satelliittimittauksia (kuten GOMOS/Envisat, OSIRIS/Odin ja OMI/EOS Aura) sekä käyttämällä niitä myös numeerisen mallinnuksen tukena.
Satelliittihavaintoja voidaan käyttää arvioimaan ilmanlaadun muutoksia alueilla, joissa teollisuus ja liikenne aiheuttavat ilmakehään päästöjä, esimerkiksi typpidioksidia (NO2). Typpidioksidi on suurina pitoisuuksina myrkyllistä maanpinnan lähellä. Lue tiedeuutinen aiheesta.

Ilmakehän kaukokartoitus -ryhmällä on vastuullaan Suomen osuus OMI (Ozone Monitoring Instrument) -instrumentin tuotteista ja niiden prosessoinnista hollantilais-suomalaisessa hankkeessa. OMI on yksi EOS-Aura-satelliitin instrumenteista. Ryhmä on vastuussa myös EUMETSAT:n Satellite Application Facility (SAF) -hankkeen johtamisesta. Näiden lisäksi ryhmä osallistuu GOMOS/Envisat laadunvalvonta työhön ja on jäsen Odin -satelliittin liittyvässä neuvoa-antavassa ryhmässä.
Lisää ryhmän ajankohtaisesta toiminnasta voit lukea täältä.
