ESA:n GOCE-satelliitti putoaa Maahan marraskuun alkupuolella

Euroopan avaruusjärjestö ESA ilmoittaa tiedotteessaan, että GOCE-satelliitin ajoaine loppui 21.10. ja se on putoamassa maahan.

Viranomaiset seuraavat satelliitin rataa ja ylläpitävät ajantasaista tietoa putoamisennusteesta. Geodeettisen laitoksen GOCE-sivut: http://www.fgi.fi/GOCE.

GOCE-satelliitti on ollut mittaustensa vuoksi poikkeuksellisen matalalla kiertoradalla. Runsaan 200 kilometrin korkeudella on vielä ilmakehästä peräisin olevaa harvaa kaasua, jonka aiheuttama ilmanvastus jarruttaa satelliittia. Satelliitin nopeutta ja ratakorkeutta on pidetty yllä pienen ionimoottorin avulla. Moottorin käyttämä xenonkaasu on ESAn ilmoituksen mukaan loppunut 21. lokakuuta klo 5 Suomen aikaa. Satelliitin nopeus hidastuu vähitellen ja se vajoaa kohti Maata.

GOCE (Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer) on Euroopan avaruusjärjestön ESA:n vuonna 2009 laukaisema tutkimussatelliitti, joka on kartoittanut Maan painovoimakenttää ennätyksellisen tarkasti. Satelliitti on tullut elinkaarensa päähän ja on nyt putoamassa Maahan. ESA:n arvion mukaan satelliitin polttoaine loppuu lokakuun puolivälissä, minkä jälkeen putoaminen tapahtuu 2-3 viikon kuluessa. Tarkka putoamisaika ja -paikka voidaan ennustaa vasta muutama päivä ennen putoamista. Tällä hetkellä satelliitti toimii vielä normaalisti.

Vajoamisnopeutta ei kuitenkaan voida ennustaa tarkasti etukäteen, koska yläilmakehän kaasun tiheys vaihtelee Auringon aktiivisuuden mukaan. Kaasun tiheyden vaihtelu muuttaa satelliitin ilmanvastusta nopeasti ja yllättäen. Tästä syystä satelliitin putoamisaikaa ja -aluetta on vaikea ennustaa tarkasti, sillä jo yhden minuutin virhe putoamisajassa muuttaa putoamisaluetta lähes 500 kilometriä. Putoamisajan tarkentuessa voidaan kuitenkin rajata pois ne alueet, joiden yli rata ei niinä päivinä kulje.

Satelliitin hajoaminen palasiksi alkaa noin sadan kilometrin korkeudessa. Aerodynaamisen rakenteensa vuoksi noin neljäsosa satelliitista selviää syöksystä ilmakehän läpi ja päätyy kymmeninä kappaleina maanpinnalle saakka. Palaset leviävät satelliitin radan suunnassa usean sadan kilometrin matkalle.

Satelliitin rataa ja putoamisennustetta seurataan myös Suomessa

ESA päivittää säännöllisesti GOCE-satelliitin ratatietoja ja putoamisennustetta. Suomessa satelliitin seurannasta ja tiedotuksesta vastaa Geodeettinen laitos yhdessä Ilmatieteen laitoksen ja Helsingin yliopiston fysiikan laitoksen tutkijoiden kanssa. Satelliitti ylittää Suomen alueen aamulla ja illalla, mutta satelliitin kiertoajan lyhentyessä ja radan painuessa lähemmäksi Maata ylitysaika ja -paikka muuttuvat hieman. Geodeettisen laitoksen nettisivuilla seurataan viimeisimpiä ennusteita.

Lisätietoja:

prof. Markku Poutanen, Geodeettinen laitos, markku.poutanen[at]fgi.fi, 029 530 8070FT, yksikön päällikkö Minna Palmroth, Ilmatieteen laitos, minna.palmroth[at]fmi.fi, 040 531 1745prof. Karri Muinonen, Helsingin yliopisto, karri.muinonen[at]helsinki.fi, 050 415 5474

info[at]fgi.fi