Meriveden korkeushavainnot

Ilmatieteen laitos mittaa meriveden korkeutta 14 mitta-asemalla eli mareografilla Suomen rannikolla.

Mareografirakennuksen sisällä oleva mittauskaivo on vaimennusputken kautta yhteydessä mereen. Kaivossa kelluva uimuri nousee ja laskee vedenkorkeuden vaihdellessa. Uimurin liikkeet rekisteröidään automaattisella mittausjärjestelmällä. Mittausten tarkkuus varmistetaan vaaitsemalla mareografi vuosittain läheiseen kiintopisteeseen ja viikoittaisilla kontrollimittauksilla.

Aineisto koostuu tasatunnein tehdyistä havainnoista, jotka ilmoitetaan teoreettisen keskiveden suhteen. Teoreettinen keskivesi on käytännön tarpeita varten tehty ennuste vedenkorkeuden pitkäaikaisesta keskiarvosta. Ilmatieteen laitos vahvistaa teoreettisen keskiveden korkeuden vuosittain.

Aineisto on laatutarkastettu. Jos mareografi on tilapäisesti pois käytöstä tai mittaustulokset ovat virheellisiä, sen vedenkorkeusarvot lasketaan viereisten mareografien mittaustuloksista mikäli ne ovat käytettävissä.

Aineiston vedenkorkeushavaintojen resoluutio vuodesta 1971 alkaen on millimetri. Todellinen mittaustarkkuus on alle 1 cm. Laskettujen arvojen tarkkuus on yleensä alle 10 cm.

Lisätietoa:

Vedenkorkeuden mittaaminen mareografilla

Tietoa korkeusjärjestelmistä sekä taulukot keskiveden vuotuisesta muutoksesta ja teoreettisen keskiveden (MW) korkeudesta geodeettisissa korkeusjärjestelmissä

Havaintoasemalistaus: Suomen rannikon mareografit

Tietoa Itämeren vedenkorkeuden vaihtelusta