Uutinen 5.8.2014

Jäävuori nimetty Ilmatieteen laitoksen tutkija mukaan

Jäävuorta ei ole ennen nimetty suomalaisen mukaan.
Kuva: Martin Nissen

Grönlannista irtautunut iso jäävuori on nimetty Ilmatieteen laitoksen kehityspäällikkö Tuomas Niskasen mukaan. Tiettävästi jäävuori ei aiemmin ole saanut suomalaista nimeä. "Olin kaksi vuotta Tanskan Ilmatieteen laitoksen jääpalvelussa töissä ja seurasin siellä mm. Grönlannin merijään ja jäävuorien liikkeitä. Kun viime kesänä havaittiin lähes vastaavan kokoinen jäävuori samoilla kulmilla, se nimettiin jäävuoren löytäjän mukaan. Todettiin työkavereiden kanssa, että olisipa hienoa, jos kaikilla jääasiantuntijoilla olisi oma jäävuorensa. Toiveeni otettiin tosissaan", Tuomas Niskanen naurahtaa.

Jäätiköstä irtoaa lähes jatkuvasti erikokoisia pienempiä palasia. Niitä on niin paljon, ettei niitä kaikkia nimetä. "Kuitenkin näitä Niskasen kaltaisia jäävuoria, jotka ovat joitakin kilometrejä halkaisijaltaan ja joiden ajelehtimista on helppo seurata, irtoaa niin harvakseltaan, että niitä on nimetty. Mitään vakiintuneita tapoja nimeämisessä ei ole. Massiiviset jäävuoret nimetään kuitenkin sen jäätikön mukaan mistä ne ovat irronneet", Niskanen kertoo nimeämiskäytännöistä.

Jäävuori ajelehtii ja sulaa lopulta pois

Jäävuori Niskanen ajelehtii merivirtojen mukana kunnes se sulaa pois. Matkan aikana siitä varmasti eroosion takia irtoaa erikokoisia pienempiä palasia irti. Jossain vaiheessa se voi hajota puoliksi tai ainakin siitä lähtee isompi palanen irti, joka taas voi jatkaa sitten omaa ajelehtimistaan. "Tällä hetkellä vaikuttaisi siltä, että jäävuori ajelehtii Grönlannin itäpuolta alas kohti Grönlannin eteläkärkeä kiertäen sen ja jatkaen matkaansa Länsi-Grönlannin rannikkoa ylöspäin. sieltä se edelleen jatkaa jossain vaiheessa Kanadan arktista rantaa takaisin kohti etelää", Niskanen kertoo jäävuorikaimansa liikkeistä.

http://www.dmi.dk/nyheder/arkiv/nyheder-2014/07/nuuk-stort-isbjerg-passerer-tasiilaq/

.

Niskasen liikkuminen 13.7. - 7.8