Uutinen 15.6.2015

GRUAN-sertifikaatti kertoo korkeatasoisesta ilmastonmuutostutkimuksesta

Ilmatieteen laitokselle myönnettiin GRUAN-sertifikaatti Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n kokouksessa Genevessä 2. kesäkuuta.
Professor Stephen Briggs, Chairman of the GCOS Steering Committee, handing out the GRUAN Certificate to FMI, represented by Director Dr. Jussi Kaurola, FMI.

GCOS Reference Upper Air Network (GRUAN) on kansainvälinen tutkimusasemien verkosto, joka on suunniteltu vastaamaan ilmastonmuutoksen vaatimuksiin. Suomessa GRUAN-tutkimukseen osallistuu Ilmatieteen laitoksen Sodankylässä sijaitseva Lapin ilmatieteellinen tutkimuskeskus, jossa tehdään GRUAN-tutkimusta sekä siihen liittyviä referenssimittauksia.  GRUAN-sertifikaatin edellytyksenä on korkeatasoinen tutkimustoiminta ja referenssitasoinen yläilmakehän mittaustoiminta GRUAN-tutkimusasemalla. Tällaisia asemia on maailmanlaajuisesti yhteensä 22.  Näistä on tähän mennessä saanut GRUAN sertifikaatin seitsemän asemaa. Luvussa on mukana kesäkuussa 2015 jaettut sertifikaatit, jotka annettiin Sodankylän lisäksi Italian Potenzan ja Sveitsin Payernen asemille.

WMO Päämajassa Genevessä Suomen sertifikaatin otti vastaan Sää ja turvallisuus -tulosalueen johtaja Jussi Kaurola. "Sertifikaatti on osoitus Sodankylässä tehdystä erinomaisesta työstä ja vahvistaa osaltaan Sodankylän asemaa monipuolisena ja kansainvälisesti arvostettuna arktisen alueen tutkimuskeskuksena ", kertoo Jussi Kaurola.

"GRUAN-verkoston kannalta keskeinen yläilmakehän ilmastoparametrien mittaus on ns. in situ -mittaus käyttäen luotauspalloa. Luotausten lisäksi kaikilla GRUAN-referenssi asemilla mitataan ilmastoparametreja myös kaukokartoitusmenetelmillä, " kertoo erikoistutkija Rigel Kivi.

Sodankylässä on tehty yläilmakehän vesihöyryn tarkkoja mittauksia jo vuodesta 2002 alkaen käyttäen peilihygrometreja (cryogenicfrost point hygrometers). Mittaustulokset auttavat ymmärtämään vesihöyryn merkitystä ilmastolle, ja tuottavat siten tarkempaa tietoa ilmastonmuutoksesta.  Yläilmakehän vesihöyrypitoisuus ja sen muutokset ovat kiinnostavia tietoja ilmastonmuutoksen kannalta, mutta tutkimusta vaikeuttaa luotettavan havaintoaineiston puute. Havaintoaineistojen tarkkuuden arviointi on erittäin tärkeää nykyisten ja tulevien satelliittilentojen kannalta, sillä satelliittimittaukset vaativat tuekseen itsenäisiä vertailumittauksia.

Lisätietoja:

Erikoistutkija Rigel Kivi, puh. 029 539 2728, rigel.kivi@fmi.fiYksikön päällikkö, Tutkimusprofessori Jouni Pulliainen, puh. 029 539 4701, jouni.pulliainen@fmi.fiJohtaja Jussi Kaurola, puh. 029 539 4181, jussi.kaurola@fmi.fi

GRUAN Brochure (toukokuu 2015): http://www.dwd.de/bvbw/generator/DWDWWW/Content/Projekte/Gruan/Downloads/GRUAN