Uutinen 22.11.2018

Kasvihuonekaasupitoisuudet olivat viime vuonna ennätyksellisen korkeita

Ilmakehän kasvihuonekaasupitoisuudet olivat vuonna 2017 ennätyskorkeita, selviää WMO:n tuoreesta raportista.

Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n tuoreimman kasvihuonekaasuraportin (Greenhouse Gas Bulletin) mukaan hiilidioksidin määrä ilmakehässä oli viime vuonna 405,5 ppm (parts per million).

"Hiilidioksidipitoisuudet ovat olleet näin korkeita viimeksi 3–5 miljoonaa vuotta sitten. Silloin maapallon lämpötila oli 2–3 astetta korkeampi kuin nyt ja merenpinta oli 10–20 metriä nykyistä korkeammalla", WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas kertoo järjestön tiedotteessa.

Hiilidioksidipitoisuus on kasvanut viime vuosina tasaisesti. Vuonna 2015 hiilidioksidipitoisuudet ylittivät symbolisen 400 ppm:n rajan, vuonna 2016 pitoisuudet saavuttivat 403,3 ppm:n lukeman.

Myös metaanin ja typpioksidin pitoisuudet ovat nousseet. Otsonikatoa aiheuttavan CFC-11-kaasun pitoisuudet puolestaan ovat kansainvälisen sääntelyn ansioista vähentyneet.

Maapallon ilmasto on lämmennyt noin asteen esiteollisesta ajasta. Hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneeli IPCC:n lokakuussa julkaisemassa raportissa todettiin, että 1,5 asteen raja ylittyy vuosisadan puoleen väliin mennessä, jos kasvihuonekaasupäästöt kasvavat nykytahtia. Jotta ilmaston lämpeneminen saadaan talttumaan, globaalit hiilidioksidipäästöt on saatava jyrkkään laskuun.

"Hiilidioksidin vähentämiseksi tarvitaan nopeita muutoksia esimerkiksi energiatoimialalla, liikenteessä, maa- ja metsätalouden toimissa ja teollisuudessa. Lisäksi hiilidioksidia on pystyttävä poistamaan ilmakehästä hiilinielujen sekä hiilidioksidin talteenoton keinoin", sanoo Ilmatieteen laitoksen tieteellinen johtaja Ari Laaksonen.

Lisätietoja:

tieteellinen johtaja Ari Laaksonen, Ilmatieteen laitos, puh. 040 513 7900, ari.laaksonen@fmi.fi

WMO:n tiedote aiheesta 21.11.2018: https://public.wmo.int/en/media/press-release/greenhouse-gas-levels-atmosphere-reach-new-record