Uutinen 14.11.2018

Mobiilisovellus parantaa varautumista sään ääri-ilmiöihin

Kansalaisille suunnatulla uudella sovelluksella käyttäjät voivat varoittaa toisiaan jakamalla valokuvia ja muuta tietoa vaaraa aiheuttavista sääilmiöistä, kuten tulvista ja tulipaloista.

Ilmastonmuutoksen myötä sään ääri-ilmiöiden oletetaan lisääntyvän ja voimistuvan, joten niihin tulee varautua yhä paremmin. Euroopan komission rahoittaman I-REACT-projektin puitteissa tehty mobiilisovellus tähtää pitämään kansalaiset turvassa tulvilta, tulipaloilta ja muilta sään ääri-ilmiöiltä.

Sovellus mahdollistaa käyttäjilleen paikallistettujen valokuvien ja muun tiedon jakamisen. Sovellus myös ilmoittaa käyttäjille heihin mahdollisesti kohdistuvista vaaroista ja antaa ohjeita heidän turvallisuutensa parantamiseen ja suojautumiseen.

"Sovelluksen tarkoituksena on tarjota työkaluja, joilla yhteiskunnan kestävyyttä luonnonkatastrofeja vastaan voidaan parantaa", toteaa teknologiapäällikkö Juha Kilpinen Ilmatieteen laitokselta.

Ilmatieteen laitos on ollut mukana sovelluksen tekemisessä meteorologisena asiantuntijana ja tuottanut sovelluksen käyttöön sääennuste- ja varoitustietoa. Sovellus on tarkoitettu kansalaisten lisäksi etenkin pelastushenkilöstön käyttöön.

Sovelluksen tarjoama tieto on erityisen hyödyllistä tulvien, tulipalojen ja muiden luonnonkatastrofien yhteydessä.

"Valokuvat ja käyttäjien lisäämät kommentit ovat hyödyllisiä, eivät ainoastaan tilanteen kartoittamisen vuoksi, vaan myös vahinkojen raportoinnin ja pelastautumistoimien kannalta", Kilpinen sanoo.

Sovelluksessa on lisäksi riskikarttoja erilaisten ääri-ilmiöiden todennäköisyyksistä eri alueilla Euroopassa.

I-REACT-sovellus on maksuton, ja sen voi ladata älypuhelimelle Google Play -palvelusta.

I-REACT (Improving Resilience to Emergencies through Advanced Cyber Technologies) on 20 partnerin vuosina 2016–2019 toteuttama yhteishanke, jota rahoittaa Euroopan komissio. Ilmatieteen laitos on mukana hankkeessa.

Lisätietoja:

I-REACT-palvelun verkkosivut

Teknologiapäällikkö Juha Kilpinen, Ilmatieteen laitos, juha.kilpinen@fmi.fiTutkija Kaisa Ylinen, Ilmatieteen laitos, kaisa.ylinen@fmi.fi, puh. 050 356 0095