Uutinen 22.10.2018

Metsäalan toimijoille kehitetään keinoja hallita sääriskejä

Uudessa hankkeessa kehitetään menetelmiä, joilla metsäalan toimijat voivat hallita säähän ja ilmastoon liittyviä riskejä entistä paremmin.
Kuva: Tuomas Marttila

Kestävän ja kannattavan metsäbiotalouden täytyy hallita tehokkaasti myös uusia ja voimistuvia säähän ja ilmastoon liittyviä riskejä. Juuri käynnistyneessä, Ilmatieteen laitoksen koordinoimassa hankkeessa tuotetaan metsäalan sää- ja ilmastoriskien hallinnassa tarvittavaa tietoa. Metsäbiotalouden kehittyvät sää- ja ilmastotyökalut- eli SÄÄTYÖ-hankkeessa mm. kehitetään ennusteita tulevista olosuhteista, kartoitetaan tuhoriskialueita sekä kehitetään mittareita ilmastonmuutoksen vaikutusten seuraamiseksi.

"Ilmastonmuutos merkitsee lisääntyvää metsien kasvua, mutta myös uusia ja voimistuvia metsiin kohdistuvia riskejä. On tärkeää, että metsäalan toimijat hallitsevat ilmastonmuutokseen liittyviä riskejä ja pystyvät varautumaan ilmastossa tapahtuviin muutoksiin", toteaa hankkeen vetäjä, Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Ari Venäläinen.

Tehokas sää- ja ilmastoriskien hallinta edellyttää kattavia tilastoja menneestä ilmastosta sekä ennusteita tulevista olosuhteista. Näiden lisäksi tarvitaan mittareita, jotta ilmastonmuutoksen aiheuttamia fyysisiä ja taloudellisia vaikutuksia voidaan seurata.

Lumi- ja tuulituhojen riskien arviointi helpottuu

Talvella 2017–2018 poikkeuksellisen runsas lumikertymä puiden oksille aiheutti paljon lumituhoja Kainuun, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan metsissä. Ilmastonmuutoksen seurauksena lumituhojen mahdollisuuden arvioidaan kasvavan juuri näillä samoilla alueilla. SÄÄTYÖ-hankkeessa kehitetään yksityiskohtainen lumituhojen riskialueiden kartoittamismenetelmä, joka auttaa sopeuttamaan metsänhoitotoimet siten, että niissä huomioidaan ilmastonmuutoksen vaikutukset.

Puiden korjuuolosuhteiden arvioidaan heikkenevän talvisin, koska maaperän routaisuus vähenee ja vetenä tulevat sateet lisääntyvät. Hakkuiden ja puiden korjuun suunnittelun tueksi SÄÄTYÖ-hankkeessa kehitetään maaston pintakerroksen kosteutta ja kulkukelpoisuutta kuvaavia malleja sekä ennustetuotteita. Hankkeessa kehitetään myös menetelmä, jolla tuulituhoriskiä voidaan kartoittaa eri alueilla. Lisäksi hankkeessa selvitetään keinoja, joilla sää- ja ilmastotuotteet saadaan mahdollisimman tehokkaasti metsätalouden toimijoiden käyttöön ja kehitetään sään aiheuttamien vaikutusten seurantajärjestelmää.

Lisätietoja:

erikoistutkija Ari Venäläinen, Ilmatieteen laitos, p. 050 313 7185, ari.venalainen@fmi.fi

Hankkeen verkkosivut

Hanketta ja siitä käytävää keskustelua voi seurata Twitterissä tunnuksella #säätyö.

Monitieteistä SÄÄTYÖ-hanketta koordinoi Ilmatieteen laitos. Hankkeessa ovat mukana myös Suomen metsäkeskus, Pellervon taloustutkimus, Luonnonvarakeskus, Itä-Suomen yliopiston Metsätieteiden osasto, Metsäteho Oy sekä MTK ry. SÄÄTYÖ on yksi maa- ja metsätalousministeriön rahoittamista kansallista metsästrategiaa, kansallista ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelmaa ja biotalousstrategiaa tukevista hankkeista. Näiden hankkeiden tavoitteena on tuottaa tietoa ja käytännön työkaluja strategioiden jalkauttamiseen.