Uutinen 26.6.2013

Lämpötilaennusteiden osuvuudesta nyt tietoa Ilmatieteen laitoksen verkkopalvelusta

Verkkosivuilla on nyt saatavilla tietoa päivittäisten lämpötilaennusteiden osuvuuksista.
Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla on nyt saatavilla tietoa päivittäisten lämpötilaennusteiden osuvuuksista. Verkkosivuilla voidaan seurata Ilmatieteen laitoksen ennustamia lämpötiloja ja niiden toteutumista. Seurattavana on havaintoa edeltävänä päivänä ennustettu päivän ylin lämpötila ja sen osuvuus. Lämpötilojen osuvuustietoja näytetään vajaan kuukauden ajalta. Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla on myös kerran vuodessa päivitettävät tiedot lämpötilaennusteiden osuvuudesta sekä sateen ennustettavuudesta. Osuvuustietoja julkaisemalla Ilmatieteen laitos tarjoaa sääennusteidensa käyttäjille yhä enemmän tietoa ennusteidensa laadusta.

Sääennusteet ovat parantuneet viime vuosina

Ilmatieteen laitos seuraa sääennusteiden osuvuutta päivittäin. Sääennusteet ovat parantuneet viime vuosina monista syistä johtuen. Sääennustusmallit, havaintomenetelmät ja tietokoneiden laskentakapasiteetti ovat kehittyneet ja meteorologia on ottanut harppauksen tieteenalana.

Ilmatieteen laitoksen yhden vuorokauden lämpötilaennusteet osuvat oikeaan yli 80 prosentin tarkkuudella. Osuvuudet vaihtelevat säätilanteen ja vuodenajan mukaan. Parhaimmillaan lämpötilaennusteet ovat talvella matalapaineen ja kesällä laajan korkeapaineen aikaan. Sisämaahan on helpompi ennustaa kuin rannikolle.

Ilmatieteen laitoksen sääpalveluiden taustalla tutkimustietoa

Ilmatieteen laitoksen sääpalveluiden taustalla on kansainvälisesti huipputasoista tieteellistä osaamista säänennustusmalleista sekä satelliitti- ja tutkamenetelmistä. Suomessa tutkimus on lisännyt tietoa erityisesti lyhytikäisistä voimakkaista sääilmiöistä kuten voimakkaista tuulen puuskista, rakeista ja rankkasateista viimeisten vuosien aikana. Se on parantanut erityisesti alle vuorokauden sääennusteita vaarallisissa säätilanteissa.

Lisätietoja:

Anssi Vähämäki puh.0504147586, anssi.vahamaki@fmi.fi

Sääennusteiden osuvuus -verkkopalvelu: http://ilmatieteenlaitos.fi/saaennusteen-osuvuusLisätietoja sääennustusten osuvuudesta ja niihin liittyvistä haasteista: http://ilmatieteenlaitos.fi/saaennusteet-parantuvat