Uutinen 22.4.2013

Terminen kevät alkanut suuressa osassa maata

Terminen kevät alkoi Pohjois- ja Luoteis-Lappia lukuun ottamatta 13. huhtikuuta mennessä.
Kuva: Eija Vallinheimo

Terminen kevät alkoi maan eteläosassa 1,5 - 3 viikkoa ja maan keskiosassa 0,5 - 2 viikkoa tavanomaista myöhemmin. Toisaalta maan pohjoisosassa terminen kevät on alkanut paikoin noin viikkoa tavanomaista aikaisemmin.

Termiset vuodenajat määritellään perinteisesti vuorokauden keskilämpötilojen perusteella. Kevät määritellään alkavaksi silloin, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvästi nollan asteen yläpuolelle. Käytännössä termisten vuodenaikojen vaihtuminen perustuu edellisten viikkojen ja kuukausien aikana laskettuun lämpösummaan.

Laskennallisesti terminen kevät alkaa seuraavana päivänä siitä päivästä, jona talven aikana laskettujen vuorokauden keskilämpötilojen summa on saavuttanut pienimmän arvonsa. Tämän jälkeen vuorokauden keskilämpötilan voidaan katsoa olevan pysyvästi nollan yläpuolella, vaikka yksittäisinä vuorokausina nolla astetta saatettaisiin alittaakin. Termisen vuodenaikojen vaihtumista seurataan pääsääntöisesti vähintään kymmenen vuorokauden ajan.

Suomessa vuodenajan vaihtuessa keskilämpötila voi vaihdella raja-arvojen molemmin puolin pitkäänkin, eikä vuodenajan vaihtumisen ajankohta ole suinkaan aina yksiselitteinen. Kevät on Suomessa termisistä vuodenajoista lyhyin – pisin terminen vuodenaika lähes koko maassa on talvi.

Termisten vuodenaikojen alkamisajankohdat poikkeavat Etelä- ja Pohjois-Suomessa melkoisesti toisistaan – esimerkiksi Sodankylässä terminen kevät ja kesä saapuvat noin kuukautta myöhemmin ja vastaavasti syksy ja talvi noin kuukautta aikaisemmin kuin Turussa.

Lisätietoja:

http://ilmatieteenlaitos.fi/kevattilastothttp://ilmatieteenlaitos.fi/termiset-vuodenajat