Uutinen 20.3.2015

Maasto kuivuu nopeasti vähälumisen talven jälkeen

Maan etelä- ja keskiosassa lunta on ollut tänä talvena vähän, ja lumipeite on hävinnyt tavanomaista aikaisemmin. Viime päivät ovat kuivattaneet tehokkaasti edellisvuoden heinät ja ruovikot, ja ensimmäisiä maastopaloja on jo ollut.
Kuva: Toni Amnell

Korkeapainesäässä kosteuden haihduntaa ovat lisänneet alhainen ilmankosteus, auringon paiste ja vuodenaikaan nähden korkea päivälämpötila. Pienikin tuulenvire nopeuttaa omalta osaltaan kuivumista.

Ilmatieteen laitos varoittaa ruohikkopalojen vaarasta huhti–toukokuussa ennen metsäpalovaroituksia. Ruohikkopalo- ja metsäpalovaroitukset merkitään keltaisella vaaraluokan värillä varoituskarttaan.

Ruohikkopalon vaaraa arvioidaan noin 3 sentin paksuisessa kerroksessa. Nyt ei ole vielä niin paksu kerros kuivunut. Silti palot voivat lähteä liikkeelle roskien poltosta ja kulotuksesta, jos ei olla riittävän huolellisia. Nuotiota tai muuta avotulta ei saa sytyttää, jos kuivuuden, tuulen tai muun syyn takia metsäpalon, ruohikkopalon tai muun tulipalon vaara on ilmeinen.

Kuntien ympäristölautakunnat ovat antaneet kunnallisia määräyksiä ja ohjeita roskien poltosta. Osassa kuntia on esimerkiksi risujen poltto kokonaan kielletty.

Ilmaston muuttuessa kuivat keväät yleistyvät, mikä lisää maastopalojen vaaraa.

Lisätietoa

Varoituskartta: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoituksetTietoa varoituksista: http://ilmatieteenlaitos.fi/tietoa-varoituksistaTietoa metsäpalo- ja ruohikkopalovaroituksista: http://ilmatieteenlaitos.fi/metsapalovaroitukset