Uutinen 26.9.2012

Avaruusrekka kiertää Suomea lokakuussa

Suomen suurimpaan näyttelyrekkaan rakennettu avaruusnäyttely kiertää Suomea 3. – 17. lokakuuta.

Avaruusrekka kiertää läpi Suomen vieraillen seitsemällä paikkakunnalla Lappia myöten. Rekka esittelee ajankohtaisia ja kiinnostavia avaruuslentoja sekä niin avaruuteen liittyviä huimia kuin arkisiakin sovelluksia.

Yksi ensimmäisistä pysähdyspaikoista kiertueella on Kumpulan yliopistokampuksella Helsingin yliopiston ja Ilmatieteen laitoksen luona. Rekka pysäköidään yliopiston Chemicum-rakennuksen eteen ja se on avoinna vierailijoille kello 10 – 16.

Kumpulan vierailun yhteydessä esitellään Ilmatieteen laitoksen ja Helsingin yliopiston tuoreimpia saavutuksia avaruustutkimuksen saralla. Ilmatieteen laitoksen avaruustutkijoiden katseet ovat alkusyksystä olleet kääntyneinä Mars-mönkijä Curiosityyn, joka laskeutui onnistuneesti Marsin pinnalle 6. elokuuta mukanaan Ilmatieteen laitoksen tutkimuslaitteita.

Kumpulasta rekka lähtee lähes kaksi viikkoa kestävälle kiertueelle seuraavan ohjelman mukaisesti:

5.10.Helsinki, Narinkkatori6.-7.10. Vantaa, Tiedekeskus Heureka (avajaistapahtuma)8.10. Turku, Kauppatori9.–10.10. Tampere, Keskustori11.10. Jyväskylä, Asema-aukio12.–14.10. Oulu, Tiedekeskus Tietomaa15.10. Rovaniemi, Arktikum / Tiedekeskus Pilke16.10. Kuopio, Kauppatori

Näyttelyn pääpainona ajankohtaiset suomalaiset avaruustutkimushankkeet

Euroopan avaruusjärjestön tukeman näyttelyn pääpaino on ajankohtaisissa avaruustutkimushankkeissa. Tällaisia ovat esimerkiksi elokuun alussa Marsiin laskeutunut Curiosity-mönkijä, Maata parhaillaan kiertävä lentokoneelta näyttävä GOCE-satelliitti, vuonna 2015 kohti Merkuriusta laukaistava BepiColombo-luotain (kuvassa) sekä komeetan luokse matkalla oleva ja sen pinnalle kahden vuoden päästä laskeutuva Rosetta-luotaimen laskeutuja. Rekassa on näistä realistisia mallikappaleita, laskeutujasta jopa täysikokoinen, autenttinen kaksoiskappale.

Näyttely ajoittuu Kansainvälisen avaruusviikkoon, jonka teemana tänä vuonna on avaruuden ja avaruustekniikan hyöty ihmiskunnalle. Näyttelyssä kerrotaankin konkreettisin esimerkein miten avaruus on olennainen osa nykyaikaista elämää – vaikka sitä ei usein huomaa.

Rekan ovat varustaneet yhteistyössä Euroopan avaruusjärjestö, Tekes, Ilmatieteen laitos, Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto, Ursa ja Heureka.

Lisätiedot:

Tuottaja Jari Mäkinen, 040 550 9198, jari.makinen@kupla.com

Avaruusrekan nettisivut: www.avaruusrekka.fiTwitter: www.twitter.com/avaruusrekkaFacebook: (http:// http://www.facebook.com/avaruusrekka )