Uutinen 12.4.2011

Kehityshankkeita eri puolilla maailmaa

Ilmatieteen laitos on toteuttanut kehityshankkeita tähän mennessä yli 80 maassa.
Kuva: Irma Ylikangas

Ilmatieteen laitos on toteuttanut sää- ja ilmastoalan kehityshankkeita yhteistyössä suomalaisten yritysten kanssa tähän mennessä  yli 80 maassa. Toiminta liittyy keskeisesti Suomen kehitysyhteistyöpolitiikkaan. Hankkeiden tuloksena on parannettu monien maiden kykyä luoda ennakkovaroitusjärjestelmiä ja sopeutua ilmastonmuutokseen.

Ilmatieteen laitos pyrkii omien hankkeidensa kautta parantamaan kansallisten sää- ja ilmastopalveluiden tasoa ja kestävää kehitystä. Näin voidaan turvata väestön turvallisuuden ja talouden kehityksen edellytyksiä.

Tyypillisessä hankkeessa keskitytään ennakkovaroitustoiminnan kehittämiseen. Hankeet  sisältävät koulutusta ja yhteistyötä sää- ja ilmastohavaintojen, tietoliikenteen, numeeristen mallien, datan käsittelyn, ennustustoiminnan, varoitusten räätälöinnin ja lopulta varoitusten vaikuttavuuden kehittämiseksi. Globaalin havainto- ja telekommunikaatiojärjestelmän toimivuus on tärkeää myös Suomen sääpalvelujen laadun ja suomalaisen teollisuuden kannalta.

Nepalissa sääpalveluista paljon hyötyä

Ilmatieteen laitoksella on parhaillaan käynnissä projekti mm. Nepalin hydrometeorologisen laitoksen kanssa. Tavoitteena on modernisoida maan sääpalvelutuotantoa ja vähentää näin luonnononnettomuuksien aiheuttamia vahinkoja. Nepalin sääolosuhteet ovat haastavia, sillä samanaikaisesti Nepalin eri osista voi löytyä kuivuutta ja rankkasateista johtuvia tulvia.

Sääolosuhteiden aiheuttamat kokonaistuhot vaativat vuosittain Nepalissa noin 500 ihmisen hengen ja aiheuttavat noin kahdeksan miljoonan euron vahingot. Suurimmat tuhot aiheutuvat tulvista ja maavyöryistä.

Tutkimuksen mukaan meteorologisiin palveluihin sijoitettu euro tulee Nepalissa yhteiskunnalle takaisin 8-20 kertaisena hyötynä. Projektin tavoitteena on parantaa nepalilaisten tietämystä ja parantaa varautumista sään aiheuttamiin luonnonkatastrofeihin, joita ilmastonmuutos tulee tulevaisuudessa lisäämään.

Lisätietoja:Projektipäällikkö Irma Ylikangas irma.ylikangas@fmi.fi