Uutinen 12.11.2010

Satelliittimittalaitteet paljastavat ilmansaasteet

Satelliittien mukana matkaavat OMI- ja TropOMI-mittalaitteet kartoittavat ilmastonmuutokseen ja ilmanlaatuun vaikuttavia kaasuja ilmakehästä eri puolilta maapalloa. Mittaustietoja hyödynnetään muun muassa entistä tarkempien ilmastomallien kehittämisessä.

– OMI-mittalaite on tarjonnut Suomelle mahdollisuuden päästä mukaan merkittävään satelliittihankkeeseen. Hankkeessa Suomi, Hollanti ja Yhdysvallat ovat tehneet yhteistyötä sekä mittalaitteen kehittämisessä ja rakentamisessa että mittaustietojen hyödyntämisessä, ilmakehän kaukokartoituksen tutkimusryhmää johtava Johanna Tamminen Ilmatieteen laitoksesta sanoo.

Vuonna 2004 laukaistun NASA:n EOS-Aura -satelliitin mittalaitteiden suunniteltu toiminta-aika oli kuusi vuotta. OMI (Ozone Monitoring Instrument) sekä kaksi muuta satelliitin neljästä mittalaitteesta toimivat edelleen. Satelliitti ja sen mittalaitteet jatkavat työtään todennäköisesti ainakin vuoteen 2018 saakka.

Tuhkapilven reitit selville 15 minuutissa

OMI mittaa otsonin ja aerosolien lisäksi muun muassa UV-säteilyä sekä ilmanlaatuun vaikuttavien typpidioksidin ja rikkidioksidin pitoisuuksia. Mittaukset kattavat koko maapallon kerran vuorokaudessa. Ilmatieteen laitos osallistuu OMI:n keräämän mittaustiedon tulkitsemiseen ja hyödyntämiseen.Osa OMI:n keräämästä mittaustiedosta lähetetään reaaliaikaisesti Ilmatieteen laitoksen Sodankylän tutkimusasemalle.– OMI:n tekemät rikkidioksidipitoisuuksien mittaukset toivat hyödyllistä tietoa Islannin tuhkapilven kulkeutumisesta, Tamminen kertoo.Kevään 2010 kokemukset osoittivat, että mittaustietoa tarvitaan vastaavissa tapauksissa mahdollisimman nopeasti.– Mittaustietojen pohjalta pystymme jatkossa välittämään tiedon mahdollisen tuhkapilven kulkeutumisesta Euroopassa asiakkaillemme 15 minuuttia mittausten tekemisen jälkeen. Yhtä nopeasti päivittyvät tiedot Ilmatieteen laitoksen verkkosivuille UV-säteilyä ja otsonia koskeviin tuotteisiin.

TropOMI mittaa myös metaania

– Erittäin hyvää mittaustietoa tuottaneen OMI-hankkeen menestys on ollut yksi syy TropOMI-hankkeen toteutumiseen, Tamminen sanoo. Ilmakehän kaasujen ja aerosolien lisäksi TropOMI tulee mittaamaan merkittävän kasvihuonekaasun metaanin sekä ilmanlaatuun vaikuttavan hiilimonoksidin pitoisuuksia eri puolilla maapalloa.

TropOMI on Hollannin ja Euroopan avaruusjärjestön ESA:n yhteishanke. Mittalaite on tarkoitus laukaista avaruuteen vuonna 2014. Ilmatieteen laitos on ollut mukana hankkeessa kehittämässä algoritmejä, joita käytetään otsonin, aerosolien ja UV-säteilyn mittaamisessa.

OMI-hankkeen suurimpina rahoittajana Suomessa ovat olleet Tekes ja Ilmatieteen laitos. TropOMI-hanketta rahoittavat Suomessa liikenne- ja viestintäministeriö, Tekes ja Ilmatieteen laitos.

Lisätietoja:Johanna Tamminen, johanna.tamminen@fmi.fi