Uutinen 30.10.2010

IPCC yhä luotettava tietolähde ilmastonmuutoksesta

Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n maine on ollut koetuksella, kun sen koostamista ilmastoraporteista on löydetty ilmastonmuutoksen vaikutuksia koskevia virheitä. Nämä virheet eivät kuitenkaan muuta lopputulosta, tieteellisiä arvioita ilmastonmuutoksesta.

Ilmastotutkimus ja IPCC ovat olleet kritiikin kohteena syksyn 2009 ja alkuvuoden 2010 aikana. Paljastuneiden virheiden myötä ilmastoskeptikot ovat leimanneet ilmastotutkimuksen pelkäksi politiikaksi ja bisnekseksi.

– Raporttiin päässeet virheet ovat olleet inhimillisiä lipsahduksia, joissa IPCC:n erittäin tarkka seula on vuotanut, Suomen IPCC-työryhmän puheenjohtaja, Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas toteaa. Hänen mukaansa virheet eivät kyseenalaista IPCC:n tieteellisen työn arvoa.

Raporttiin päässyt arvio Himalajan sulamisnopeudesta ei ollut lähtöisin tieteellisesti vertaisarvioidusta tutkimuksesta. Virhe ei kuitenkaan kaada ennustetta siitä, että Himalajan jäätiköt ovat vetäytymässä. Hollannin merenpinnan alla olevan maa-alan prosentti oli puolestaan määritelty huolimattomasti, sillä se sisälsi myös jokitulville alttiin maa-alan.

– IPCC-raportit ovat kaikesta huolimatta edelleen paras tietolähde ilmastonmuutoksesta, Taalas tähdentää ja torjuu epäilyt ilmastotutkimuksen luotettavuudesta. – Jotta virheitä ei enää raportteihin päätyisi, IPCC aikoo kuitenkin kehittää työskentelytapojaan.

Suomen IPCC-ryhmän helmikuussa järjestämässä seminaarissa muistutettiin, että tuoreimmat tutkimustulokset kertovat ilmastonmuutoksen etenevän tähän asti odotettuakin nopeammin. IPCC:n uskottavuudesta käytävästä keskustelusta huolimatta ilmastonmuutos siis jatkuu edelleen. Ilmasto on jo nyt lämmennyt, ja ilmastomallit osoittavat, että lämpeneminen jatkuu, jos hiilidioksidipäästöt jatkuvat.

Parhaillaan IPCC työskentelee viidennen ilmastoraportin kanssa. Se on tarkoitus julkaista vuonna 2014.

Lisätietoja:IPCC tukee ilmastopoliittista päätöksentekoa Suomen IPCC-työryhmän verkkosivut