Uutinen 28.5.2014

Kehityshankkeemme jatkuvat Keski-Aasiassa

Kirgisian ja Tadžikistanin hankkeiden tavoitteena on luonnononnettomuuksien vahinkojen pienentäminen.
Ilmanlaatumittausasema Tadzikistanissa.

Tavoitteisiin pyritään kehittämällä paikallisten hydrometeorologisten laitosten toimintaa. Ilmatieteen laitoksen yhteistyökumppaneina hankkeissa ovat Kirgisian Agency on Hydrometeorology ja Tadžikistanin State Administration for Hydrometeorology.

Hankkeiden yhteydessä ilmanlaatumittauksia uudistetaan perustamalla pilotti-ilmanlaatumittausasemat molempiin maihin. Molempien laitosten henkilökuntaa koulutetaan uusiin säähavaintomenetelmiin ja nykyaikaiseen sääennustusprosessiin. Lisäksi autetaan laitosten johtoa niiden kehittymisstrategian luomisessa. Kirgisiassa kehityskohteina ovat myös datan keruun automatisointi ja varastointi ja Tadžikistanissa ilmastonmuutokseen liittyvien palveluiden kehittäminen.

Molempien hankkeiden kesto on kolme vuotta ja budjetit noin 500 000 euroa. Hankkeet jatkavat Ilmatieteen laitoksen toimintaa Keski-Aasiassa, sillä alueellinen FINUZ-projekti päättyy menestyksekkäästi kesällä 2014. Hankkeet tukevat myös alueella käynnissä olevaa Maailmanpankin hydrometeorologian kehitysprojektia (CAHMP).

Molemmat kehityshankkeet ovat ulkoasianministeriön rahoittamia IKI-hankkeita. Instituutioiden välisen yhteistyön instrumentti (IKI) mahdollistaa valtion laitosten ja virastojen osallistumisen kehitysyhteistyöhön. IKI-hankkeiden tavoitteena on kehitysmaiden valtiollisten toimijoiden, kuten ministeriöiden, laitosten ja yliopistojen osaamisen vahvistaminen.

Lue lisää:

Ilmatieteen laitoksen kansainvälisistä hankkeista

IKI - Instituutioiden välinen kehitysyhteistyö UM:n verkkosivuilla

Lisätietoja:Kansainväliset projektit, Antti Hyvärinen puh. 029 539 5444 antti-pekka.hyvarinen@fmi.fi