Uutinen 24.1.2014

Säätilastoja koskevia tarpeita kartoitetaan kyselyllä

Kysely selvittää, millaisia säätilastoja esim. yliopistot ja tutkimuslaitokset tarvitsevat.

Ilmatieteen laitos on mukana kansainvälisessä kyselyssä, jossa selvitetään, millaisia säätilastoja suomalaiset yliopistot, tutkimuslaitokset ja muut organisaatiot tarvitsevat.

Kyselyn tavoitteena on selvittää, mitä tietoja ja palveluja eri maiden ilmastokeskusten tulisi tarjota. Palveluiden kehittämisen kannalta on myös tarpeen tietää, tarvitsevatko käyttäjät enemmän edellisen vuoden säätietoja vai tietoja viime vuosikymmenien tai viime vuosisadan alkupuolen ilmastosta. 

"Haluamme selvittää myös, kuinka hyvin sää- ja ilmastotiedon tarvitsijat tuntevat ilmakehää, meriä ja maapintaa koskevia havaintotietoja, jotka on koottu yhtenäiseksi säätilan kuvaukseksi", kertoo Ilmatieteen laitoksen Ilmastokeskuksen päällikkö Hilppa Gregow. Tällaisia menneiden säätilojen yhtenäisiä kuvauksia laaditaan kansainvälisenä tieteellisenä yhteistyönä ilmastojärjestelmän mallintamiseen perustuvan uudelleenanalyysin avulla. Kyselyn pohjalta Ilmatieteen laitoksen Ilmastokeskusta pyritään kehittämään niin, että se vastaa entistä paremmin yhteiskunnan eri toimijoiden tarpeisiin. Ilmatieteen laitoksen ilmastohavaintoja on saatavilla myös avoimen datan verkkopalvelussa.

Jo tällä hetkellä Ilmatieteen laitoksen Ilmastokeskus tuottaa tietoa Suomen ja lähialueiden nykyisen ilmaston vaihtelevuudesta, toimittaa ilmastoaineistoja ja laatii skenaarioita ilmaston tulevasta muuttumisesta.  Tämän lisäksi Ilmastokeskus antaa skenaarioiden käyttöön liittyvää neuvontaa esimerkiksi koskien riskianalyysejä. Ilmatieteen laitoksen Ilmastokeskuksen tehtävänä on myös tutkia vuodenaikaisennusteiden käytettävyyttä Suomen ilmastossa.

Ilmastokeskus osallistuu ilmastonmuutoksesta kertovan verkkosivuston,  Ilmasto-oppaan, ylläpitoon ja kehittämiseen.

Kyselyyn voi vastata 31. tammikuuta mennessä osoitteessa:https://www.webropolsurveys.com/S/E72029010889078B.parKysely on englanninkielinen.

Lisätietoja kyselystä:

Hilppa Gregow, puh.  050 598 6881, hilppa.gregow@fmi.fiKirsti Jylhä, puh. 050 433 6554, kirsti.jylha@fmi.fi

Säähavaintojen uudelleenanalyysit:www.reanalysis.org

Ilmatieteen laitoksen ilmastotilastot:http://ilmatieteenlaitos.fi/ilmastohttp://ilmatieteenlaitos.fi/ilmastotilastot

Pitkän sääennusteen seuranta:http://ilmatieteenlaitos.fi/pitkan-ennusteen-seuranta

Ilmastonmuutos:http://ilmasto-opas.fi/fi/

Avoin data:https://ilmatieteenlaitos.fi/avoin-data