Uutinen 12.12.2013

Liukkaat kelit pidentävät jarrutusmatkoja

Onnettomuudet liikenteessä kasautuvat päiviin, jolloin sää ja ajokeli ovat huonoja.
Kuva: Antonin Halas

Terminen talvi alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila laskee alle nollan. Talvi kestää lounaisrannikolla keskimäärin n. 110 vuorokautta, Pohjois-Lapissa yli 190 vuorokautta. Vaihtelu talvien välillä on kuitenkin suurta. Ilmatieteen laitos muistuttaa, että onnettomuudet kasautuvat usein päiviin, jolloin säätila ja ajokeli ovat huonoja.

Talven pahimpina onnettomuuspäivinä vallitsee usein todellinen lumimyräkkä. Lumimyräkät aiheuttavat noin puolet onnettomuuksien kasaumapäivistä. Nämä tilanteet voidaan ennustaa varsin hyvin useita vuorokausia eteenpäin. "Toisaalta tienpinnat voivat jäätyä paikallisesti ja etenkin pimeällä tällainen tilanne on usein yllätyksellinen ja voi aiheuttaa vaaratilanteita”, toteaa Ilmatieteen laitoksen ylimeteorologi Ilkka Juga.

Lumi- ja jää tienpinnalla heikentävät merkittävästi renkaiden pitoa. Tutkimusten mukaan jarrutusmatka jääkalvon peittämällä tiellä voi olla jopa nelinkertainen kuivaan asfalttiin verrattuna.

Säätiedotuksia ja varoituksia seuraamalla voi ennakolta varautua kelin huononemiseen ja mahdollisiin ongelmiin liikenteessä.

http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Lisätietoja:

Ylimeteorologi Ilkka Juga, puh. 029 539 3440, ilkka.juga@fmi.fi