Uutinen 27.8.2014

Ilmatieteen laitoksen lidar-verkostolla voidaan seurata tuhkapilveä

Suomella on kattava verkosto taivaalle tähystäviä lidar-laitteita.
Kuva: Antonin Halas

Lidar-tekniikkaa hyödyntävällä mittausverkostolla voidaan tarkkailla esimerkiksi mahdollisen tulivuorenpurkauksen aiheuttamaa tuhkapilveä.

Uudet lidar-mittaukset yhdessä mallien ja maanpäällisen mittausverkoston kanssa antavat paremman kokonaiskuvan ilmakehän tapahtumista. Mittaukset tuovat lisätietoa myös yllättävien tapahtumien, kuten tulivuorenpurkausten, metsäpalojen tai radioaktiivisten päästöjen aiheuttamien pilvien tarkkailuun. Verkostoa hyödynnetään myös esimerkiksi ilmastonmuutokseen vaikuttavien tekijöiden tutkimiseen, ilmanlaadun jatkuvaan tarkkailuun sekä mittaustiedon tuottamiseen erilaisiin leviämis- ja sääennustemalleihin.

Tulivuorenpurkausten tuhkapilvi tarjoaa yhden esimerkin lidareiden käyttötarkoituksesta, sillä laite on käyttökelpoinen esimerkiksi tulivuorenpurkausten tuhkapilvien ja metsäpalosavujen seuraamisessa. Laitteen avulla saadaan selville, missä ja millä korkeudella tuhkaa on havaittu. Näiden lisäksi saadaan selville tuhkapilven paksuus. Näitä tietoja voidaan välittää tarvittaessa eteenpäin ilmailun ja muiden viranomaisten käyttöön. Mittausten avulla voidaan tarkastella ja korjata mallien antamaa tietoa tuhkapilven liikkeistä.

Lidar on optinen mittalaite, joka perustuu valon lähettämiseen ja takaisin siroavan valon havainnointiin. "Käytännössä sillä lähetetään valonsäde taivaalle ja mitataan, paljonkolähetetystä valosta kimpoaa takaisin miltäkin korkeudelta", ryhmäpäällikkö Mika Komppula kertoo laitteen toiminnasta. Lidar on ainut laite, jolla ilmakehän hiukkaskerrosten korkeutta ja paksuutta voidaan monitoroida reaaliaikaisesti ja jatkuvatoimisesti.

Lisätietoja:

Tutkija Ville Vakkari, puh. 029 539 4606, ville.vakkari@fmi.fi