Uutinen 15.10.2015

Ilmatieteen laitoksella jatkuva valmius toimia erityistilanteiden varalta

Ilmatieteen laitos tekee yhdessä muiden viranomaisten kanssa yhteistyötä monenlaisissa erityistilanteissa.
Kuva: Antonin Halas

Erityistilanteita voivat olla vaarallisen voimakkaiden sää- ja meritilanteiden lisäksi esimerkiksi tilanteet, joissa ilmakehässä leviää radioaktiivisia aineita tai vaarallisia kemikaaleja.

Ilmatieteen laitos tuottaa erityistilanteissa sekä kansalaisten että erityisesti viranomaisten käyttöön sääennusteita onnettomuuspaikalle ja mahdolliselle leviämisalueelle. Lisäksi Ilmatieteen laitoksessa on kyky tehdä erityisesti viranomaisten tarvitsemia leviämismalli- ja trajektorilaskelmia, joilla kuvataan ilman epäpuhtauksien leviämistä, muuntumaa ja laskeumaa. Samalla laskentajärjestelmällä voidaan tehdä myös päästölähteen jäljityslaskentoja.

Hiukkasten leviämistä ilmakehässä ennustetaan laitoksessa kehitetyn kaukokulkeutumis- ja annoslaskentamallin (SILAM) avulla. Ilmatieteen laitos laatii myös virtaus- ja ajelehtimisennusteita merellä tehtäviä pelastustoimia varten.

Yhteistyötä viranomaisten kesken tehtiin myös tällä viikolla, kun STUK havaitsi Helsingin radioaktiivisuuden valvonta-asemalta kerätystä ilmanäytteestä erittäin pieniä määriä keinotekoisia radioaktiivisia aineita. Määrät olivat niin pieniä, että niillä ei ole vaikutusta ihmisten terveyteen. STUK teki yhteistyössä Ilmatieteen laitoksen kanssa kuitenkin leviämislaskelmia lisätietojen saamiseksi. Laskentamenetelmistä huolimatta varsinainen päästölähde jää usein selvittämättä.

Ilmatieteen laitos tukee muiden viranomaisten toimintaa myös Suomen ulkopuolella tapahtuvissa luonnonkatastrofeissa LUOVA-järjestelmän kautta.

Lisätietoja:

Meteorologi Antti Kokko, puh. 050 568 1655Ylimeteorologi Markku Seppänen, puh. 0500 615 469

http://www.stuk.fi/-/helsingin-ilmanaytteessa-havaittu-pienia-maaria-keinotekoisia-radioaktiivisia-aineita

Lisätietoja ulkoilman radioaktiivisten aineiden valvonnasta sekä ulkoilman radioaktiivisten aineiden mittaustulokset löytyvät STUKin internetsivuilta www.stuk.fi