Uutinen 8.10.2015

Tiedätkö, miten paljon ilmasto lämpenee elinaikanasi? Ilmasto-opas.fi vastaa!

Onko sinulle vielä epäselvää, mistä ilmastonmuutoksessa on kyse ja mitkä ovat sen seuraukset, jos Pariisissa ei päästä sopuun päästörajoituksista?

Kansainvälisten ilmastoneuvotteluiden tavoitteena on solmia uusi maailmanlaajuinen ilmastosopimus joulukuussa 2015 Pariisissa. Uutta ilmastosopimusta rakennetaan maiden omista lähtökohdista käsin. Käytännössä se tarkoittaa, että kukin maa ilmoittaa, millaisiin päästövähennyksiin ne voivat sitoutua vuoden 2020 jälkeen.

Onko sinulle vielä epäselvää, mistä ilmastonmuutoksessa on kyse ja mitkä ovat sen seuraukset, jos Pariisissa ei päästä sopuun päästörajoituksista? Haluatko tietää, miten paljon ilmasto lämpenee elinaikanasi omalla kotipaikkakunnallasi, jos mitään ei tehdä? Ilmatieteen laitos ja muut suomalaiset tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatiot ylläpitävät Ilmasto-opas.fi-sivustoa, joka on kehitetty palvelemaan jokaista suomalaista, koululaisesta kunnanjohtajaan. "Sivusto pyrkii kokoamaan luotettavaa ilmastotietoa yhteen paikkaan. Tieteellisen taustatiedon lisäksi sivustolla tuodaan esille konkreettisia hillintä- ja sopeutumiskeinoja", kertoo tiedetoimittaja Sanna Luhtala Ilmatieteen laitoksesta.  

Ilmastonmuutos koskee sinuakin

Ilmastonmuutos on yksi ihmiskunnan keskeisistä kysymyksistä tällä vuosisadalla. Suomi sijaitsee arktisella alueella, missä ilmasto muuttuu nopeammin kuin muualla maailmassa. Vaikka Pariisin ilmastoneuvotteluissa saataisiin sovittua tehokkaistakin päästörajoituksista, Suomen lämpötila jatkaa nousuaan, mikä vaikuttaa Suomen säähän ja luontoon ja sitä kautta koko yhteiskuntaan. Ilmasto-opas.fi-sivulla voit mm. testata, miten paljon ilmasto lämpenee elinaikanasi, jos päästöjä ei rajoiteta. "Ihmiset yllättyvät yleensä siitä, kuinka paljon maapallon keskilämpötila nousee jo meidän elinikämme aikana. Testi havainnollistaa sitä, että ilmastonmuutos koskee meitä kaikkia, ei vain tulevia sukupolvia, vaikka he saattavatkin joutua kohtaamaan ilmastonmuutoksen tuhoisimmat seuraukset", Luhtala tiivistää.

Lisätietoja:

Tiedetoimittaja Sanna Luhtala, puh. 029 539 2178, sanna.luhtala@fmi.fihttp://ilmasto-opas.fi/kuinka-lammintahttps://www.facebook.com/ilmastoopas

#

#COP21