Uutinen 2.10.2015

Suomalaiset merentutkijat mukana kehittämässä EU:n merialueiden mittausverkostoa

Ilmatieteen laitos ja Suomen ympäristökeskus ovat mukana lokakuussa 2015 alkavassa EU:n Horizon 2020-ohjelman hankkeessa, jossa kehitetään eurooppalaista merentutkimuksen mittausverkostoa.
Ilmatieteen laitoksen hiilidioksidianalysaattoria huolletaan Utön tutkimusasemalla. Kuva: Lauri Laakso

Ilmatieteen laitos ja Suomen ympäristökeskus ovat mukana lokakuussa 2015 alkavassa EU:n Horizon 2020-ohjelman hankkeessa, jossa kehitetään eurooppalaista merentutkimuksen mittausverkostoa.

 "Joint European Research Infrastructure network for Coastal Observatory – Novel European eXpertise for coastal observaTories (JERICO-NEXT)" -hankkeen tarkoituksena on kehittää ja koordinoida Euroopan merialueiden fysikaalista ja biologista mittausverkosto. Koordinointi sekä mittausmenetelmien keskinäinen vertailu ovat välttämättömiä, jotta eri merialueilla vaihtelevilla menetelmillä tehdyt havainnot ovat keskenään vertailukelpoisia, ja niitä voidaan käyttää mallien ja ennusteiden tukena. Yhtenäiset havaintojenkäsittelymenetelmät puolestaan auttavat mittausten reaaliaikaisessa hyödyntämisessä.

Suomalaisten roolina hankkeessa on kehittää uusia optisia sensoreita sekä laajentaa Helsingin ja Tukholman välillä tehtäviä automatisoituja mittauksia. Hankkeessa jatketaan myös Utön merentutkimusaseman kehittämistä sekä koordinoidaan merialueiden hiilen biologiseen kiertoon tutkimusta EU:n rannikkoalueilla. Hanke liittyy Suomen merialueiden tutkimusta koordinoivaan FINMARI-tutkimusinfrastruktuuriin.

Ranskalaisen IFREMER-instituutin koordinoimaan nelivuotiseen hankkeeseen osallistuu 33 partneria 17 maasta ja sen kokonaisbudjetti on 10,000000 euroa. Suomen saatava osuus rahoituksesta on 620 000 euroa. Suomesta mukana ovat Suomen ympäristökeskus ja Ilmatieteen laitos.

Lisätietoja:

Ryhmäpäällikkö Lauri Laakso, puh. 050 525 7488, lauri.laakso@fmi.fi