Uutinen 15.9.2015

Ilmatieteen laitos mukana Europlanet 2020 -tutkimusyhteistyöverkossa

Ilmatieteen laitos on mukana juuri käynnistyneessä 9,95 miljoonan euron hankkeessa, joka panostaa eurooppalaisen planeettatutkimusyhteistyön tukemiseen ja tutkimustulosten yhdistämiseen.
Kuva: ESA

Tutkimusyhteistyöverkko mahdollistaa jäsenilleen avoimen pääsyn viimeisimpään tutkimustietoon ja -malleihin sekä mahdollisuuden käyttää verkon jäsenlaitosten palveluja esimerkiksi laitteiden testaamiseen. Europlanet 2020 -yhteistyöverkkoa (Research Infrastructure, RI) rahoitetaan EU:n Horizon 2020 -ohjelmasta. Hankkeen pituus on 4 vuotta, päättyen elokuussa 2019. Hanketta johtaa Open University, UK, ja mukana on 34 tutkimuslaitosta 19 Euroopan maasta, mukaan lukien Suomen Ilmatieteen laitos.

Ilmatieteen laitos johtaa Europlanetin tieteellistä verkottumisaktiviteettia (1,4 Meuroa), jonka tavoitteena on yhteistyötä syventämällä parantaa Eurooppalaisten avaruusohjelmien tieteellistä hyödyntämistä, ehdottaa uusien avaruusohjelmien tavoitteita sekä monipuolistaa eurooppalaisten pienyritysten yhteistyötä avaruustutkimusorganisaatioiden kanssa.

Europlanet yhdistää planeettatutkimusta tekevät laitokset ympäri Euroopan ja maailman. Eurooppalaiselle planeettatutkimusyhteisölle tarjotaan järjestelmä ideoiden ja henkilöstön vaihtoon, tutkimustyökalujen ja datan jakamiseen, laboratoriopalvelujen yhteiskäyttöön, tulevaisuuden tutkimuspainopisteiden määrittämiseen sekä tuo planeettatutkimusta tutuksi eri sidosryhmille, kansalaisille ja päättäjille.

Lisätietoja:

http://www.europlanet-2020-ri.eu

Twitter @Europlanet2020

Tutkimuspäällikkö Ari-Matti Harri, puh. 0503375623, ari-matti.harri@fmi.fi

Vanhempi tutkija Maria Genzer, puh.029 539 4724, maria.genzer@fmi.fi